All About Windows

Νέα, συσκευές, εφαρμογές και games για Windows

Νέα

Lenovo Yoga Book 9i: Επιταχυντής… δραστηριοτήτων!

Ένα πανίσχυρο laptop με έως και Intel Core Ultra 7 επεξεργαστή, κρύβει στο εσωτερικό του όχι μία, αλλά δύο OLED οθόνες 13,3’’ και με τη βοήθεια του αποσπώμενου μαγνητικού πληκτρολογίου, της γραφίδας και του stand χρήσης, μπορεί να πάρει όποια μορφή εξυπηρετεί την εκάστοτε ανάγκη σας.

Όσοι έχουν μάθει να εργάζονται σε ένα ταχύτατο desktop PC με δύο οθόνες μπροστά τους, όποτε αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το laptop τους σε ένα ταξίδι, νιώθουν… εγκλωβισμένοι, αισθάνονται σαν να δουλεύουν με το ένα χέρι δεμένο. Ακριβώς την αντίθετη αίσθηση εισπράξαμε μόλις χρησιμοποιήσαμε το πολυμορφικό Yoga Book 9i, μια συσκευή που ξεκλειδώνει νέους ορίζοντες στην παραγωγικότητα του ιδιοκτήτη της! Η διαδικασία του ανοίγματος της πανέμορφης συσκευασίας και του ξεπακεταρίσματος όλων των έξτρα εργαλείων, από έναν προσαρμογέα USB και ένα ιδιαίτερο Folio Stand μέχρι το μαγνητικό πληκτρολόγιο και τη γραφίδα, συνειδητοποιήσαμε πως δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ακόμα ένα laptop που φλερτάρει με την κατηγορία των tablet, αλλά με μια πολυδιάστατη λύση που φιλοδοξεί να στείλει στο ταμείο ανεργίας υπολογιστές, ταμπλέτες, PC και monitors!

 

Από το 2-σε-1 στο… όλα σε ένα!

Όταν ανοίγει για πρώτη φορά κανείς το Yoga Book 9i, ενστικτωδώς την ίδια πορεία ακολουθεί και το στόμα του! Με στόμα ορθάνοιχτο από θαυμασμό, λοιπόν, υποδεχτήκαμε και εμείς τις δύο εκπληκτικές OLED οθόνες αφής 13,3 ιντσών, με ικανότητα περιστροφής 360 μοιρών γύρω από τον άξονα που ορίζει η διακριτική, μα διόλου αμελητέα, soundbar, υπογεγραμμένη από την Bowers & Wilkins. Αν ο όρος «soundbar» σάς ακούγεται υπερβολικός, είναι επειδή υπερβολικά… επιβλητικά ακούγεται και η διάταξη των δυνατών και ποιοτικών τεσσάρων ηχείων που περικλείει, με υποστήριξη Dolby Atmos ήχου! Επιστρέφοντας στις οθόνες που αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του συγκεκριμένου Yoga, αξίζει να υπογραμμίσουμε την 2.8K ανάλυση (τουτέστιν 2880×1800 pixels), την 100% κάλυψη του DCI-P3 χρωματικού φάσματος, αλλά και την υποστήριξη των προτύπων HDR True Black 500 και Dolby Vision. Και μόνο η OLED τεχνολογία, βέβαια, είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στην εμπειρία θέασης, καθώς τα αυτοφωτιζόμενα pixel μπορούν να χαρίσουν απόλυτα βαθύ μαύρο – έναν μοναδικό καμβά που κάνει όλα τα υπόλοιπα χρώματα να ξεπηδούν ολοζώντανα, γεμάτα συναρπαστικές αντιθέσεις.

 

Όταν ένα «πομπώδες» spec sheet μεταφράζεται σε… μεγαλειώδη καθημερινή χρήση!

Μια ματιά στη λίστα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Yoga Book 9i είναι αρκετή για να καταλάβουμε πως πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση με αυξημένες επιδόσεις. Αν και εμείς δοκιμάσαμε την έκδοση με τον 13ης γενιάς Intel Core i7-1355U επεξεργαστή και όχι τη νεότερη με τον Ultra 7, το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε. Δεν είναι, όμως, ούτε ο πανίσχυρος Intel Evo Edition Core Ultra 7 (155U) επεξεργαστής με Intel Iris Xe γραφικά, ούτε τα 16GB ή 32GB LPDDR5X μνήμης RAM, ούτε τα 512GB ή 1TB PCIe SSD Gen 4 αποθηκευτικού χώρου (αναλόγως της έκδοσης), τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το νέο πολυμορφικό αντικείμενο πόθου της Lenovo… μεγαλειώδες. Αυτό το καθήκον το αναλαμβάνει ο τρόπος με τον οποίο εντάσσεται οργανικά σε κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βιώνοντας λίγες μέρες με την εν λόγω συσκευή και δίχως να το… προσπαθήσουμε, διεκδίκησε τον ρόλο της στην ψυχαγωγία, την εργασία και την ενημέρωσή μας, χωρίς να αντιμετωπίσει κανέναν ανταγωνισμό!

Το χρησιμοποιήσαμε ως laptop, αξιοποιώντας μόνο την πάνω οθόνη με το μαγνητικό πληκτρολόγιο προσαρτημένο στην κάτω, το απολαύσαμε σε διάταξη dual screen πάνω στην ειδική Folio βάση με το πληκτρολόγιο να στέκεται στο γραφείο, το κρατήσαμε σαν βιβλίο, αλλά και σαν ταμπλέτα με τη γραφίδα στο χέρι, περιστρέφοντάς τη μια οθόνη 360 μοίρες. Η μπαταρία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, όσες… οθόνες κι αν χρησιμοποιούσαμε ταυτόχρονα.

Σινεμά, παιχνιδομηχανή, φορητός υπολογιστής, επιτραπέζιο PC με πληκτρολόγιο, ποντίκι και δύο monitor, tablet, σημειωματάριο, ebook, όποια πρόκληση κι αν του αναθέσαμε, το  Yoga Book 9i κατόρθωσε όχι απλά να ανταποκριθεί επάξια, αλλά να μας κάνει να ξεχάσουμε τι χρησιμοποιούσαμε πριν!

 

Το λογισμικό που απαιτεί η ποικιλία χρήσεων

Σε κάθε μας νέα ιδέα για πρωτότυπη αξιοποίηση του πολυποίκιλου προφίλ της συσκευής, το καθοδηγητικό Yoga Book User Center πρόσθετε ακόμα μία! Το φυσικό Bluetooth πληκτρολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο laptop ή μακριά από αυτό, ενώ ανάλογα με τη θέση που θα το τοποθετήσετε στην κάτω οθόνη, η υπόλοιπη επιφάνεια αφής προσαρμόζεται αναλόγως. Έτσι, αν τοποθετήσετε το πληκτρολόγιο στο πάνω μισό, η κάτω πλευρά μεταμορφώνεται σε trackpad, ενώ αν κάνετε το αντίστροφο, η πάνω περιοχή της οθόνης μπορεί να προβάλει χρήσιμα widget, τα οποία ωστόσο θέλουν λίγο ακόμα δουλειά. Εναλλακτικά, ολόκληρη η κάτω οθόνη μπορεί να μετατραπεί σε πληκτρολόγιο αφής σε περίπτωση που δεν έχετε μαζί σας το Lenovo Βluetooth keyboard. Στο πλευρό σας συμπαρατάσσεται και το Standard Base Pen 4.0, μια γραφίδα με την υπογραφή της Wacom που μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε πλήθος σεναρίων χρήσης.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε μια πλειάδα από εργαλεία λογισμικού που επιστρατεύουν συχνά την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν τη συμβίωσή μας με το Yoga Book 9i ακόμα πιο αρμονική. Ενδεικτικά, η Lenovo AI Engine+ αναλαμβάνει να βελτιστοποιήσει τα πάντα, ώστε να έχετε διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

 

Τρεις θύρες, μα πολλές επιλογές

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, υποστηρίζει WiFi 6E, Bluetooth 5.3 και θα βρείτε στα πλαϊνά της κάτω οθόνης συνολικά τρεις θύρες USB Type-C Thunderbolt 4/USB4@40Gbps με USB PD3.0 και DisplayPort 2.1 για σύνδεση με ακόμα περισσότερες οθόνες, σε περίπτωση που είστε… αχόρταγοι! H Lenovo, μάλιστα, συνοδεύει το Yoga Book 9i με έναν χρήσιμο προσαρμογέα που συνδέεται σε μία από τις Type-C θύρες και προσθέτει USB-A, HDMI και VGA επιλογές.

 

Yoga Book 9i: Ένα «βιβλίο» με… σελίδες για τον καθένα!

Σε γενικές γραμμές, το Yoga Book 9i μάς ενθουσίασε, κυρίως με τη χρήση του που παραπέμπει σε dual monitor desktop setup, χαρίζοντάς μας τη λειτουργικότητα που μας έλειπε όποτε χρησιμοποιούσαμε ένα «συμβατικό» laptop. Ωστόσο, η ποικιλομορφία του κρύβει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης που θα εκτιμηθούν διαφορετικά από κάθε ιδιοκτήτη του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Αναντίρρητα, αν μπορείτε να διαθέσετε το διόλου ευκαταφρόνητο απαιτούμενο ποσό για την συγκεκριμένη πρόταση της Lenovo, θα έχετε έναν πολύτιμο συνεργάτη, που θα κερδίσει μόνιμη θέση στο backpack σας. Ζυγίζει, άλλωστε, λίγο πάνω από ένα κιλό, όλα του τα έξτρα «καλούδια» είναι σχεδιασμένα για να πακετάρονται στη στιγμή και το πάχος του είναι μόλις 1,59 εκατοστά.

 


Μας άρεσε

  • Δύο εξαιρετικές OLED οθόνες, με δυνατότητα περιστροφής 360ο
  • Η παραγωγικότητα απογειώνεται χρησιμοποιώντας και τις δύο οθόνες στο Folio Stand
  • Το φυσικό πληκτρολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο laptop ή μακριά από αυτό
  • Ο επεξεργαστής χαρίζει εξαιρετικές επιδόσεις
  • Dolby Atmos ήχος, εφάμιλλος soundbar
  • Λεπτό και ελαφρύ

 Δεν μας άρεσε

  • Ο αποθηκευτικός χώρος των 512GB στην έκδοση που δοκιμάσαμε είναι λιγοστός για τα δεδομένα της εποχής
  • Οι καλές ιδέες σε επίπεδο software χρειάζονται ακόμα δουλειά, ειδικά τα widget της κάτω οθόνης
  • Η τιμή είναι αναμενόμενα υψηλή

 


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 2x OLED 13.3″ Touchscreen (περιστρεφόμενες κατά 360°), 2.8K ανάλυση (2880×1800 pixels), 400 nits φωτεινότητα, 100% DCI-P3, HDR True Black 500, 16:10, Dolby Vision, PureSight

Επεξεργαστής: Intel Evo Edition Core Ultra 7 Processor (155U) ή 13ης γενιάς Intel Core i7-1355U (αναλόγως της έκδοσης)

GPU: Ενσωματωμένη Intel Iris Xe

Μνήμη: 16 GB ή 32 GB LPDDR5X

Αποθηκευτικός χώρος:  512GB ή 1TB PCIe SSD Gen 4

Extras: 5MP FHD IR TOF 2.0 Dual Microphone Webcam με e-Privacy Shutter, Bluetooth αποσπώμενο μαγνητικό πληκτρολόγιο, Bluetooth ποντίκι, Standard Base Pen 4.0, Folio Stand

Ήχος: Περιστρεφόμενη soundbar από Bowers & Wilkins με Dolby Atmos (4x 2W ηχεία)

Μπαταρία: 80WHr (αυτονομία έως 14,5 ώρες)

Συνδεσιμότητα: WiFi 6E, Bluetooth 5.3

Θύρες: 3x USB Type-C Thunderbolt 4/USB4@40Gbps με USB PD3.0 και DisplayPort 2.1 (προσαρμογέας USB-A, HDMI, VGA στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Windows 11 Home ή Pro

Διαστάσεις: 29,91×20,39×1,59 εκ.

Βάρος: 1,34 κιλά

Εγγύηση: 3 έτη Lenovo Premium Care

 

Check Our Feed