Microsoft Build 2022: Το συνέδριο της Microsoft έφερε στο προσκήνιο καινοτόμες λύσεις και νέα εργαλεία για τους developers
Το Microsoft Build 2022, το μεγαλύτερο συνέδριο της Microsoft που απευθύνεται σε developers, ολοκληρώθηκε και φέτος με ανακοινώσεις που έφεραν νέα δεδομένα στην κοινότητα των προγραμματιστών και όσων ασχολούνται με το coding.
Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλα τα sessions διαδικτυακά από τις 24 έως τις 26 Μαΐου, με τα Windows και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) να πρωταγωνιστούν στη θεματολογία και την εταιρεία να αποκαλύπτει τη στρατηγική της για το Metaverse. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Satya Narayana Nadella, CEO της Microsoft, χαρακτήρισε τους developers «σύγχρονους διαμορφωτές του κόσμου», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κοινότητα αποτελείται από 31 εκατομμύρια προγραμματιστές παγκοσμίως, οι οποίοι αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν σημαντικά την τεχνολογία και κατ’ επέκταση τη ζωή των ανθρώπων. Όπως δήλωσε, πλέον η μεγάλη πρόκληση είναι να γίνει κατανοητό τι ανάγκες έχει ο σύγχρονος κόσμος, ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν τη ζωή των τελικών χρηστών.
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα Windows 11, η Microsoft παρουσίασε όλες τις νέες λειτουργίες του Microsoft Store. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιλογή στοχευμένων διαφημίσεων (Microsoft Store Ads) που θα δώσει στους developers τη δυνατότητα να αυξήσουν το visibility των εφαρμογών τους, η δυνατότητα αυτόματης επαναφοράς εφαρμογών η οποία θα δοκιμαστεί αρχικά στο πρόγραμμα Windows Insider, ενώ πλέον οι προγραμματιστές θα μπορούν να αναπτύξουν και τα δικά τους widgets για το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Ειδική αναφορά έγινε στα PWAs (Progressive Web Apps) και στο Project Volterra, το οποίο ενσωματώνει επεξεργαστή Qualcomm και προορίζεται για την ανάπτυξη ARM εφαρμογών. Τέλος, η Microsoft ανακοίνωσε ότι καταργεί τη λίστα αναμονής για τις εφαρμογές Win32 και διευρύνει τη διάθεση του Appstore της Amazon στα Windows 11 σε ακόμη περισσότερες χώρες.
Το κύριο μήνυμα του συνεδρίου φέτος αποτέλεσε ο εκδημοκρατισμός της ανάπτυξης λογισμικού, με την εταιρεία να παρουσιάζει νέα εργαλεία “low code” που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην κατασκευή πλήρως λειτουργικών ιστοσελίδων, χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις δημιουργίας κώδικα. Η Microsoft ανακοίνωσε νέα εργαλεία για την πλατφόρμα Microsoft Power Platform, όπως το Power Pages για την εύκολη δημιουργία web σελίδων και το Power Apps Express για μετατροπή εικόνων και αρχείων σε κώδικα.
Σε μία εποχή όπου οι εξ αποστάσεων συναντήσεις κυριαρχούν και η χρήση των web conferencing apps έχει γίνει καθημερινότητα για επαγγελματίες και όχι μόνο, δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της χώρο στο συνέδριο και η πλατφόρμα Microsoft Teams. Η Microsoft φέρνει στην πλατφόρμα τη λειτουργία Live Share που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές για τη βελτίωση της εμπειρίας των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων. Στόχος είναι οι χρήστες να μπορούν όχι μόνο να μοιράζονται αρχεία απευθείας μέσω Teams, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούν και να κάνουν σχόλια.
Η Microsoft, έφερε ακόμα νέες αλλαγές στο Microsoft Azure, την υπηρεσία cloud για τη διαχείριση εφαρμογών, με ομιλητές στο panel συζήτησης την ελληνικής καταγωγής Mary Bina, Azure Product Marketing Lead στη Microsoft, και τον Mitja Kolbe, Digital Advisor στη Microsoft. Στο session συζητήθηκε πώς μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες στην Ελλάδα, η MYTILINEOS A.E., μπόρεσε να αναδιαμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας της αξιοποιώντας δεδομένα, υιοθετώντας υπηρεσίες όπως το Azure ML και το Azure IoT για τον εξορθολογισμό και την αυτοματοποίηση σύνθετων διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και το μετασχηματισμό της επιχείρησής της με νέες υπηρεσίες, που υποστηρίζονται μέσω της στρατηγικής της συνεργασίας με τη Microsoft. Όπως δήλωσε ο κος Βασίλης Νικολόπουλος, Επικεφαλής του Applied Research and Development / Innovation της Ptotergia, MYTILINEOS Α.Ε, «H MYTILINEOS, ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, είναι σε φάση μετάβασης προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και την καταναλωτική ζήτηση. Επιδιώκοντας την καινοτομία στον ψηφιακό κόσμο, η Microsoft επενδύει σε εφαρμογές AI και Machine Learning και δραστηριοποιείται στους τομείς Smart Connected World και blockchain (sharing economy)». Ακόμα, ο κος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο project της εταιρείας να κάνει τις δραστηριότητές net zero και eco-friendly, τονίζοντας ότι είναι μία διαδικασία που απαιτεί τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση της πλατφόρμας cloud Microsoft Azure.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δύο νέα updates για το Azure AI, το Azure OpenAI Service που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν εφαρμογές αιχμής για να δομήσουν καλύτερα το μεγάλο αριθμό δεδομένων και τα χιλιάδες σχόλια που λαμβάνουν από τους πελάτες τους, και το Azure Cognitive Service for Language που προσφέρει πλέον μία νέα δυνατότητα στους developers, βοηθώντας τους να εντοπίζουν τη βασική πληροφορία σε αρχεία. Η εταιρεία εισήγαγε επιπλέον υπηρεσίες, όπως το Microsoft Intelligent Data Platform και το Azure Communication Services Mobile UI Library, αλλά και εργαλεία όπως το Microsoft Dev Box που θα δώσει τη δυνατότητα στους developers να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές, όπου και να βρίσκονται, μέσω κεντρικών cloud υπολογιστών.
Για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν το συνέδριο της Microsoft, μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση της Microsoft Build 2022, όπου είναι διαθέσιμα όλα τα keynotes και οι ανακοινώσεις, exclusive videos, τελευταία νέα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.