Microsoft Synthesis: Δείτε live ή on demand το δεύτερο επεισόδιο
Η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων που απαιτεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον ήταν το βασικό θέμα του δεύτερου επεισοδίου του Microsoft Synthesis, της συμπαραγωγής της Microsoft και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, που προβλήθηκε χθες το βράδυ με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν, ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμίθ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Επιπλέον, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου μίλησαν για τις προκλήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος ενώ ο Δημήτρης Καλαβρός αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία της Microsoft με το Δήμο Αθηναίων που έχει στόχο την ανάπτυξη και τουριστική προβολή της Αθήνας.
Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουμε όλοι αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030 ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι η ίδια εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθούν αυτές οι δεξιότητες. Ο κ. Σμιθ πρόσθεσε πως «Πρέπει να γίνει πιο διαδραστική και συναρπαστική και να προσαρμοστεί στις ατομικές ανάγκες, ώστε να μαθαίνουν όλοι καλύτερα». Για τους ανθρώπους που μπαίνουν τώρα στο ψηφιακό κόσμο και να προσαρμοστούν σε ένα νέο τρόπο δουλειάς εργαζόμενοι με άλλα εργαλεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ενώ δήλωσε ότι το «ψηφιακό χάσμα υπάρχει και μας απασχολεί όλους. Το βλέπουμε στη κοινωνία αλλά και μέσα στις επιχειρήσεις.»
Από τη πλευρά της, η Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Microsoft, Αλέξα Τζόιςείπε πως «δεσμευτήκαμε ως μέρος του προγράμματός μας να εισάγουμε ένα κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα για την κατάρτιση 100.000 ατόμων σε όλη τη χώρα, μαθητές, πολίτες. Εκτείνονται από μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων έως επαγγελματικού επιπέδου τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν στην αγορά εργασίας».
Σχολιάζοντας τη νέα συνεργασία της Microsoft με το Δήμο Αθηναίων, ο κ. Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου, Partner Socialinnov είπε: «Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαζί με τον Δήμο της Αθήνας, μαζί με την εταιρεία ανάπτυξης και τουριστικής προβολής του Δήμου και τη Microsoft, για να χτίσουμε το κομμάτι, ανθρώπους νέους και λιγότερο νέους οι οποίοι κοιτούν μέσα από την ανάδειξη και επέκταση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων να επανατοποθετηθούν στην αγορά εργασίας». Συνεχίζοντας τη συζήτηση ο κ. Γιάννης Γκιούλογλου, ωφελούμενος του προγράμματος START School of Integration και πωλητής του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ χαρακτήρισε αρχικά τον εαυτό του «ψηφιακά αναλφάβητο». Σημείωσε ότι το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ έχει ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο, είναι περισσότερο γραμμένο μέσα στη πόλη».
Σχολιάζοντας από την οπτική του τραπεζικού κλάδου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε πως «πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας πελάτες μας (άνω των 65 ετών) που δεν ήταν τόσο συνηθισμένοι να δουλεύουν τα digital προϊόντα μας, πλέον τα χρησιμοποιούν και με στατιστικά στοιχεία μπορούμε αποδεικνύεται ότι το κάνουν μια χαρά, χωρίς να πηγαίνουν στη τράπεζα.»
«Ένα σύστημα A.I που παίρνει εκατομμύρια databits κάθε δευτερόλεπτο, έχει πολύ πιο γρήγορη δυνατότητα να αντιδράσει από ότι ένας άνθρωπος που βλέπει 3 ή 5 ερεθίσματα κάθε λεπτό», είπε ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου «ΤΙΤΑΝ» κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «’Έτσι φέρνει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στην παραγωγή το οποίο μεταφράζεται σε αρκετά μεγαλύτερη παραγωγή ή χαμηλότερη εκπομπή ρύπων ή μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», κάνοντας λόγο για 10% βελτίωση.»
Από την πλευρά των πολιτικών, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός , κα Άννα Διαμαντοπούλου παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε: «Σε λίγα χρόνια, εγώ θα βάζω ‘ένα ακουστικό στο αυτί μου εσείς θα μιλάτε αραβικά, και θα ακούω τη φωνή σας στα ελληνικά Τί σημαίνει αυτό για τα εκατομμύρια μεταφραστών και διερμηνέων που υπάρχουν στο κόσμο; Θα χαθούν όλες αυτές οι δουλειές; Όχι, δεν θα χαθούν αλλά θα αλλάξουν.» Τέλος, η τέως υπουργός Εργασίας και μέλος του Κοινοβουλίου κα. Έφη Αχτσιόγλου διερωτήθηκε: «Το γεγονός ότι οι δραστηριότητες αυτή τη στιγμή με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα μπορεί να απαιτούν λιγότερο ανθρώπινο κόπο, είναι καλό ή κακό;». Η κα Αχτσιόγλου συνέχισε λέγοντας: «Αυτονόητα θα απαντούσε κάποιος ότι αυτό είναι καλό. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αυτό το ‘καλό’ φαίνεται απειλητικό, είναι πρόβλημα πολιτικών αποφάσεων, δεν είναι πρόβλημα της τεχνολογίας.»
Το δεύτερο επεισόδιο του Microsoft Synthesis είναι διαθέσιμο on demand μέσω εγγραφής στο ακόλουθο link: Microsoft Synthesis