Λήγει οριστικά η υποστήριξη στα Windows XP

Tα Windows ΧΡ συμπληρώνουν σχεδόν 13 χρόνια ζωής και πλέον -σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση της Microsoft- χάνουν τη δυνατότητα ενημερώσεων ασφαλείας.

Στην ουσία, οι χρήστες μένουν μόνοι τους -με όποιες λύσεις κυβερνοάμυνας επιλέξουν- για να τα βγάλουν πέρα με τους χάκερ και τις άλλες απειλές του διαδικτύου. Οι χρήστες φυσικά, αν θέλουν, μπορούν να συνεχίσουν να έχουν το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στους υπολογιστές τους. Όμως δεν θα μπορούν να βασίζονται πλέον στις περιοδικές ενημερώσεις (updates) που μέχρι σήμερα έκλειναν τις κατά καιρούς «τρύπες» ασφάλειας και πλέον θα πρέπει να «ποντάρουν» μόνο στις δυνατότητες του όποιου προγράμματος κατά των ιών διαθέτουν (οι οποίες όμως δυνατότητες θα είναι πια μικρότερες χωρίς τα τακτικά «μπαλώματα» της Microsoft στον κώδικα του συστήματός της).

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε όλον πλανήτη τα Windows XP «τρέχουν» ακόμη σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό υπολογιστών (από το ένα πέμπτο έως το ένα τρίτο, ανάλογα με τις διαφορετικές εκτιμήσεις), καθώς πολλοί χρήστες -ιδιώτες, εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες- δεν είχαν βρει ως τώρα λόγο να αναβαθμιστούν στις επόμενες εκδόσεις των Windows (Vista, 7 και 8). Τώρα όμως, έρχονται πια αντιμέτωποι με το πιεστικό τρίλημμα: διατήρηση των Windows 7 (με το σχετικό ρίσκο) ή αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος σε επόμενη έκδοση των Windows (κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό για τους παλαιότερους υπολογιστές με μικρότερη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη) ή αγορά ενός υπολογιστή με εγκατεστημένο σύγχρονο λειτουργικό σύστημα (συνήθως τα Windows 8).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Our Feed