All About Windows

Νέα, συσκευές, εφαρμογές και games για Windows

Νέα

Τέλος το Wi-Fi – Τώρα έρχεται το Li-Fi

Το Li-Fi (Light-Fidelity) φέρνει τη νέα εποχή στο χώρο των ασύρματων συνδέσεων. Όπως και το παραδοσιακό πλέον Wi Fi χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για τη μεταφορά δεδομένων. Αντί όμως για ραδιοσήματα, το Li-Fi μεταδίδει δεδομένα σε δυαδικό κώδικα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία VLC (Visible Light Communication) που έχει ως βάση το φως από συσκευές LED.
Ήδη οι πρώτες εργαστηριακές εφαρμογές του μέσα στο 2015, δείχνουν ότι το Li Fi κατάφερε να «πιάσει» ασύλληπτες ταχύτητες της τάξης των 224 Gigabits το δευτερόλεπτο! Επί της ουσίας πρόκειται για μία επανάσταση στο χώρο του Διαδικτύου.

Το Li-Fi έχει μπεί ήδη σε πιλοτική εφαρμογή σε γραφεία και σε βιομηχανικό περιβάλλον, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, όπου οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να πετύχουν μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 1 GB το δευτερόλεπτο, 100 φορές μεγαλύτερη από το Wi-Fi!

Το σύστημα λειτουργεί με φως σε συχνότητες μεταξύ 400 και 800 TeraHertz. Το ορατό φως δεν μπορεί να περάσει βέβαια μέσα από τοίχους, γεγονός που καθιστά το Li-Fi πολύ πιο ασφαλές σύστημα και λιγότερο ευαίσθητο σε παρεμβολές.

Οι ερευνητές, όμως, δεν στοχεύουν στην άμεση αντικατάσταση του Wi Fi. Αντίθετα, σε πρώτη φάση, κινούνται μάλλον προς την αναβάθμιση των συσκευών εισάγοντάς τους μπαταρία Li-Fi για να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο ασύρματα συστήματα.

Πώς-Που-Πότε

Το Li-Fi δημιουργήθηκε το 2011 από τον καθηγητή Harald Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία.

Αν κάποιος ασχοληθεί με τον τρόπο λειτουργίας του τότε θα διαπιστώσει ότι μιμείται κάτι από τα παλιά (τα πολύ παλιά), τον παραδοσιακό κώδικα σημάτων Μορς, εκμεταλλευόμενο το ορατό φως (VLC), το οποίο όμως λειτουργεί σε ταχύτητες οι οποίες είναι πολύ υψηλές για να γίνουν αισθητές από το ανθρώπινο μάτι (συχνότητες μεταξύ 400 – 800 THz)!

Σε πειράματα των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το Li-Fi «έπιασε» ταχύτητες 224 Gigabits το δευτερόλεπτο, αρκετά γρήγορα για να κατεβάζετε 18 ταινίες του 1,5 GB η καθεμιά, κάθε δευτερόλεπτο

Και smartphones με τεχνολογία VLC!

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία VLC έχει ήδη εγκατασταθεί και σε smartphone, το οποίο παρουσιάστηκε το 2014 στην έκθεση CES του Las Vegas. Οι λειτουργίες του χρησιμοποιούν παρόμοιες πατέντες με την τεχνολογία που αναπτύσσει το Li Fi.

                                                                            ***

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ότι μία νέα επανάσταση εντός του διαδικτύου και εντός της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Our Feed