Πιθανό deal Microsoft-Nokia;

Πρόσφατα η Microsoft προχώρησε σε συνομιλίες με τη Nokia, σχετικά με την πιθανότητα εξαγοράς του τμήματος κινητών τηλεφώνων, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια να κερδίσει έδαφος σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη αγορά.

Οι συνομιλίες φαίνεται να κόλλησαν κυρίως στο οικονομικό αντίτιμο του εγχειρήματος αλλά και στις ανησυχίες που προκαλεί η συνεχώς επιδεινούμενη θέση τη Nokia στην αγορά. Ο εκπρόσωπος της Nokia μάλιστα ανέφερε σχετικά: «Έχουμε μια στενή συνεργασία με τη Microsoft και δεν είναι ασύνηθες να υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις σε τακτική βάση». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα ζητάει η Nokia για την πώληση της μονάδας κινητών τηλεφώνων. Η χρηματιστηριακή αξία της Nokia στο αμερικανικό χρηματιστήριο ανέρχεται σε περισσότερα από 14 δισ. δολλάρια, με την εταιρεία να έχει κέρδη 40,15 δισ. δολλάρια από τον τομέα κινητών τηλεφώνων.

Προμηθευτές hardware και software, μεταπωλητές, τηλεοπτικά δίκτυα και πολλοί ακόμα παράγοντες της αγοράς βλέπουν σταδιακά τα smartphones, τα tablets και άλλες φορητές συσκευές σαν θεμελιώδη στοιχεία του μέλλοντός τους. Οι καταναλωτές από την άλλη πλευρά σπαταλούν περισσότερο χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα, απ’ ότι στους υπολογιστές τους, πάλαι ποτέ κυρίαρχους του τομέα της τεχνολογίας.

Η «επανάσταση των κινητών» φαίνεται να είχε νικητές εταιρείες όπως η Apple και η Samsung, τη στιγμή που άλλοι απέτυχαν να καταλάβουν έγκαιρα τις αλλαγές της αγοράς. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται η Microsoft, πρωτοπόρος στο software υπολογιστών, και η Nokia, μία πρωτοπόρος της πρώτης εποχής των κινητών τηλεφώνων.

Το δίλημμα της Nokia συνοψίστηκε δραματικά όταν ο Stephen Elop, πρώην στέλεχος της Microsoft, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας. Σε ένα ενδοεταιρικό υπόμνημα, ο κύριος Elop παρομοίαζε τη Nokia με έναν άνθρωπο που εργάζεται σε μία φλεγόμενη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη μέση της Βόρειας Θάλασσας. Οι επιλογές αυτού του ανθρώπου είναι ρισκάρει ένα θάνατο στην καιόμενη πλατφόρμα ή να πάρει το ρίσκο και να βουτήξει στα παγωμένα νερά με την πιθανότητα ότι έτσι θα μπορέσει να διασωθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, συνεχίζει να υπερασπίζεται την υπόσχεση ότι το λειτουργικό για κινητά της εταιρείας του θα γίνει ο κύριος ανταγωιστής της αγοράς. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Check Our Feed