Πολλαπλά τα οφέλη από τα γνήσια Windows

Η έρευνα της BSA αναφέρει πως το γνήσιο λογισμικό προσφέρει τετραπλάσια οικονομικά οφέλη από ότι το πειρατικό λογισμικό, καθώς το χαμηλότερο ρίσκο και οι υψηλότερες επιδόσεις ωφελούν τις επιχειρήσεις.

Μία νέα έρευνα της BSA (The Software Alliance) και του INSEAD, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων διοίκησης, αποκαλύπτει πως η αύξηση χρήσης γνήσιου λογισμικού θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για την Ελληνική οικονομία σε αντίθεση με αντίστοιχη αύξηση χρήσης πειρατικού λογισμικού.

Η αύξηση 1% στη χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε μία αύξηση της τάξεως των 388 εκατομμυρίων δολαρίων στην εθνική παραγωγή σε σύγκριση με τα 90 εκατομμύρια δολάρια από μια αντίστοιχη αύξηση πειρατικού λογισμικού – που σημαίνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε 299 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον οικονομικό όφελος.

Η πρωτοποριακή ανάλυση «Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Το οικονομικό αντίκτυπο του γνήσιου λογισμικού» βασίζεται σε στοιχεία από 95 χώρες και αποδεικνύει τα οφέλη που επιφέρει για τις εθνικές οικονομίες η χρήση γνήσιου λογισμικού. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αυξανόμενη χρήση του γνήσιου λογισμικού συνεπάγεται σημαντική αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ενώ τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση γνήσιου λογισμικού είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα του πειρατικού λογισμικού.

«Η χρήση γνήσιου λογισμικού μειώνει το ρίσκο και επιτρέπει υψηλότερες επιδόσεις που αφορούν στην ουσία της λειτουργίας των επιχειρήσεων», δήλωσε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομική σύμβουλος και εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα. «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού δεν είναι μόνο καλή για τις επιχειρήσεις – αποτελεί και σημαντική κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, οι φορείς επιβολής του νόμου και η βιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να καρπωθούν τα δυνητικά οφέλη από την μείωση της πειρατείας και την προώθηση της χρήσης γνήσιου λογισμικού».

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι κάθε επιπλέον δολάριο που επενδύεται στο γνήσιο λογισμικό στην Ελλάδα έχει μια εκτιμώμενη απόδοση επένδυσης (ROI) $177. Αντίστοιχα, η απόδοση για κάθε επιπλέον δολάριο για τη χρήση πειρατικού λογισμικού είναι $26.

Ακολουθούν επιπλέον ευρήματα της έρευνας:
– H αύξηση χρήσης γνήσιου λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1%, θα εισφέρει κατ’ εκτίμηση 73 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, σε σύγκριση με τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από πειρατικό λογισμικό – μια διαφορά ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
– Κάθε χώρα που περιλαμβάνεται στη μελέτη είδε υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις από την χρήση γνήσιου λογισμικού συγκριτικά με το πειρατικό λογισμικό.
– Με βάση το δολάριο-για-δολάριο, η απόδοση της επένδυσης από τη χρήση γνήσιου λογισμικού είναι μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες – $437 επιπλέον στο ΑΕΠ, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι χώρες ανεξαρτήτως επιπέδου εισοδήματος έχουν όφελος: κάθε επιπλέον δολάριο που επενδύεται σε γνήσιο λογισμικό έχει κατά μέσο όρο απόδοση της επένδυσης $117 στις υψηλού εισοδήματος χώρες και $140 σε μεσαίου εισοδήματος χώρες.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που παρέχονται με τη χρήση γνήσιου λογισμικού βοηθούν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Η έκθεση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα για να επιβεβαιωθεί η επίδραση της χρήσης του λογισμικού στην εθνική παραγωγή», δήλωσε ο Eduardo Rodriguez-Μοντεμαγιόρ, ανώτερος ερευνητής στο INSEADeLab. «Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν σαφές ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού ωφελεί τις επιχειρήσεις και τις εθνικές οικονομίες – και ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού έχει υψηλότερο οικονομικό αντίκτυπο από ότι το πειρατικό λογισμικό σε όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα».

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις που θέλουν να ωφεληθούν από την οικονομική ευκαιρία που προκύπτει από τη χρήση γνήσιου λογισμικού θα πρέπει να αναλάβουν δράση στους ακόλουθους τομείς:
– Καθιέρωση ισχυρών και σύγχρονων νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας που προστατεύουν το λογισμικό και άλλο υλικό σε υπολογιστές, φορητές συσκευές και στο cloud που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
– Εντατικοποίηση της επιβολής του νόμου περί προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με αποκλειστικούς πόρους.
– Ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τους κινδύνους χρήσης πειρατικού λογισμικού.
– Να αποτελέσουν οι ίδιες παράδειγμα χρησιμοποιώντας μόνο γνήσιο λογισμικό και εφαρμόζοντας προγράμματα διαχείρισης πόρων λογισμικού.

Ένα πλήρες αντίγραφο της μελέτης «Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Το οικονομικό αντίκτυποτου γνήσιου λογισμικού» είναι διαθέσιμο για λήψη στην ιστοσελίδα της BSA: www.bsa.org/softwarevalue.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Check Our Feed